Saturday, December 26, 2009

Avreise - Aconcagua venter!

Ekspedisjonslederens betraktinger 26-12-09

Endelig drar vi!
Måneders forberedelser og pakking er over, vi er på veg.

Og endelig skal jeg tilbake til Aconcagua; et spennende fjell som gir en meget flott opplevelse og en tøff utfordring. Hele ”pakka” er så flott ved Aconcagua; å ankomme Sør-Amerika i sommervarme fra kalde vinternorge, turen over Andesfjellene, koselige Mendoza, Sør-Amerikanene og selvfølgelig fjellet. Og den lokale biffen og Argentinernes rødvin....

Vi er en flott, og sammensatt gjeng: Mona, Tove, Knut-Roald, Marius, Sven, Avinash, Atle, Sigbjørn, Christen, Jarle og Håkon, en variert gjeng i alder og bakgrunn, men alle har flott høyde-, fjell og friluftserfaring i ryggen. 4 har vært på Kilimanjaro, flere på topper i Alpene, skiturer på Grønland og selvfølgelig masse fjell i Norge, En sterk gjeng som utfyller hverandre. En lege har vi også med, Avinash, så forhåpentligvis er vi i gode hender.

Ekspedisjonen er beregnet å vare 22 dager, hvorav 18 dager tilbringes i fjellet.
Gjennomsnittlig vil vi klatre mellom 378 og 245 høydemetre i døgnet avhengig av hvordan akklimatiseringen går for deltagerne og om vi bruker reservedagene eller ikke.

Vi er mange, så en utfordring fra ekspedisjonsleders side er å få logistikken til å gå i hop; det er mange behov, mye organisering av utstyr og –frakt, 100 detaljer som skal stemme. Men gjengen har vært, og er, meget deltagende med arbeidsgrupper inne helse, mat og kommunikasjon og mange har jobbet meget bra for fellesskapet. Og for at dette skal gå bra. Flere har bidratt aktiv på sponsorfronten og vi takker både dem og samarbeidspartnerene våre. Vi har hatt maaaaase mailkommunikasjon, gruppearbeid, telefonkonferanser og også en forberedelsestur på Haukeli.

På fjellet venter spennende utfordringer; varme og kos i nedre leire, akklimatiserings- og basecampliv, noen svært lange dagsetapper, tøffe stigninger, potensielt dårlig vær og til tider garantert kalde og tøffe forhold.
Så dette gleder vi oss til!
Så får vi håpe at forberedelsene har vært bra nok, det er jeg overbevist om. Så får andre faktorer styre som de må; individuell tilpasning til høyde, sykdom, og ikke minst været. Vi er klar over at statistikken er litt mot oss; av 10 som forsøker seg på toppen, er det bare mellom 3 og 4 som klarer det. Været er vel DEN kritisk faktoren, men vi har mange reservedager så det har vi tatt noen høyde for. Dette skal gå bra!

I skrivende stund er det 28 timer for undertegnedes avreise. Jeg reiser ned døgnet før de andre for et par forberedelser, Sven er allerede i Chile og vi møter han der, Avinash kommer flygende fra Montreal, Mona kommer litt etter og tar oss igjen i Mendoza, mens resten reiser den 28/12 fra Gardermoen.

Jeg ønsker meg selv og alle deltagerne lykke til!
Vi sees i Santiago!


Håkon

3 comments:

  1. Kjære Håkon!
    Ønsker deg god tur Håkon! Kos deg masse, vær forsiktig, nyt det, samle mange opplevelser som du kan dele med meg når du kommer hjem! Er med deg hele veien vet du :)
    Er så glad i deg!
    Bente

    God tur til alle dere andre også - ta godt vare på hverandre!

    ReplyDelete
  2. God tur Pappa!Det blir sikkert en kjempe flott tur med mange gode utfordringer. Vi her i Irland er faktisk snoedd ute fra Glencree igjen. De bestemte seg for aa evakuere oss nyttaarsaften, saa har et par dar i Dublin naa.
    Klem fra meg.

    ReplyDelete
  3. God tur Jarle, og alle dere andre som er på vei til Aconcagua. Jeg håper dere får en flott tur og blir en sammensveiset gjeng som holder ut i med-og motgang. Jeg gleder meg til å se bilder fra turen. Ta vare på hverandre. Vær forsiktige. Hilsen Grethe.

    ReplyDelete